Welkom bij de Andere van Duin Pagina


Frans van Dusschoten

BekijkProm


Frans van Dusschoten
* 6-8-1933 25-10-2005
Amsterdam Castricum



Op Dinsdag 25 oktober 2005 is conferencier en imitator Frans van Dusschoten op 72 jarige leeftijd overleden.
zaterdag 29 oktober 2005 werd hij in besloten kring gecremeerd.

Frans van Dusschoten begon zijn carriere in 1951, maar hij werd pas in de jaren zeventig, landelijk bekend als aangever van Andre van Duin in diens revues. F rans van Dusschoten leende ook zijn stem aan veel figuren uit de Fabeltjeskrant, Paulus de Boskabouter en de smurfen. In 1972 haalde hij als Willem Bever de tweede plaats in de hitparade met Hup daar is Willem met de waterpomptang. Naar verluidt was Van Dusschoten gesteld op Willem Bever en Knutselsmurf omdat hij zelf nogal onhandig was. In 1993 ging Frans van Dusschoten met pensioen. In 1995 werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg twee keer de Gouden Televizierring. Dat gebeurde in 1969 voor De Fabeltjeskrant en in 1975 voor het tv-programma "Dag, dag, heerlijke lach" samen met André van Duin.









Biografie van Frans van Dusschoten

Frans Joseph van Dusschoten is op 6 augustus 1933 in Amsterdam geboren. Na Mulo en HBS A -opleiding gaat hij werken op de advertentieafdeling van Elseviers Weekblad. In zijn vrije tijd bereidt hij zich voor op het beroep dat hij in 1951 definitief zal kiezen, namelijk dat van een veelzijdig artiest in de wereld van de kleinkunst en radio en televisie. Hij begint als imitator en conférencier. Treedt op in zalen en zaaltjes in heel Nederland en speelt 400 keer voor Nederlandse militairen. Zijn grootste bekendheid krijgt hij als tegenspeler (aangever) van André van Duin in talloze theaterrevues, die ook op televisie worden uitgezonden

Maar hij werd ondekt als imitator in het bekende radioprogramma DE BONTE DINSDAGAVONDTREIN. Hierdoor werd hij veelgevraagd artiest in het nederlandse amusementsvak en hoorde u hem als vaste medewerker aan het populaire radioprogramma TIERELANTIJNEN en volgde er een groot aantal gastoptredens in vele radio- en televisie programma's.

In 1968 werd hij door Ernst van Altena (vertaler en tekstschrijver) voorgesteld aan Thijs Chanowski. Ernst was namelijk erg gecharmeerd van het uitgebreide stemmenmateriaal, waarover Frans beschikte. 

De Fabeltjeskrant werd voor het eerste uitgezonden in 1968. Leen Valkenier schreef de teksten en Thijs Chanowski was de producent. De fabels van De La Fontaine werden als basis gebruikt, maar toen Leen door de 30 bruikbare fabels heen was werd besloten om door te gaan met zelf bedachte fabels. Aan het eind van elke aflevering was er een moraal, die de kinderen iets bij moest brengen. Dit bleef door alle series heen bewaard. De eerste personages waren: Jacob, de wijze uil; Lowieke, de sluwe vos, Meneer de Raaf en Juffrouw Ooievaar. Later kwamen daar nog andere personages met uiteenlopende karakters bij zoals Zoef de Haas, Bor de Wolf, Meindert het Paard. Meneer de Uil las altijd voor uit de Fabeltjeskrant, waarin alles stond wat in het Dierenbos was gebeurd.

Door de jaren heen werd Willem Bever zijn favoriete personage. Dit kwam met name omdat Frans zelf erg onhandig was. Naast De Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter maakte ook De Smurfen gebruik van zijn stem. Begin jaren ’90 is Frans van Dusschoten met pensioen gegaan.

In 1993 eindigt de rol van Frans van Dusschoten. Hij gaat vrijwillig met pensioen en neemt afscheid van televisie en theaterpubliek door middel van programma “In de hoofdrol” (AVRO). Daarna is hij nog heel sporadisch te zien of te horen op radio, bijvoorbeeld in 2000 in “Volgspot” (NCRV) of op televisie. Een verzoek van André van Duin om aan diens jubileumrevue in seizoen 2004 - 2005 mee te doen, slaat hij na ampel beraad af. Toch te zeer gehecht aan zijn vrije leven in de anonimiteit




Filmografie
De Ep Oorklep Show (1987), televisieserie
De Freggels (1983), poppenserie
André's Comedy Parade (1982-1983, 1985-1986), televisieshow
De boezemvriend (1982), film
Boem-Boem (1982), televisiemusical
Ik ben Joep Meloen (1981), film
Flip Fluitketel Show (1980-1981), televisieshow
Pretfilm (1976), film
Paulus de boskabouter (1974), poppenserie
De Woefs en de Lamaars (1970), poppenserie
Onkruidzaaiers in Fabeltjesland (1970), poppenfilm
De Fabeltjeskrant (1968-1989), poppenserie
De Smurfen (1981-1985), tekenfilmserie (stemmen van Brilsmurf, Azraël, Knutselsmurf, Boerensmurf, Slonssmurf, Balthazar en andere figuren)


DE FABELTJESKRANT
NOS van 29-september-1968 tot 1-oktober-1978: 1049 afl
Maar toch was het daarmee niet afgelopen, want er werd natuurlijk herhaald. Behalve herhalingen kwam er een nieuwe serie die liep van 6-februari tot 10-mei-1979 maar ditmaal bedoeld voor volwassenen. De serie van 42 afleveringen gemaakt in samenwerking met de NOVIB ging de lucht in onder de titel: FABELTJESKRANT VOOR DE GROTEN.

De stemmen van Frans in de FABELTJESKRANT
Jacob de Uil (meneer de uil)
Willem Bever
Momfer de Mol
Droes de Beer
Chico Lama
Teun Stier
Piet de Pad (Piet Patat)
Tijl Schavuit
Plons de Kikvors
Hondje Woef
Wasa de Beer
Melis Das

PAULUS DE BOSKABOUTER
In de poppenserie “Paulus de Boskabouter” die de NOS-televisie vanaf 29 september 1974 gedurende 365 dagelijkse afleveringen uitzendt, onder meer als Paulus, Krakras en Lourens de tuinkabouter.

De stemmen van Frans in de Paulus de boskabouter
Paulus de boskabouter, Krakras, Salomo de raaf, Joris het vispaard


De Smurfen
De stemmen:
Brilsmurf
Knutselsmurf
Boerensmurf


Freggels
De stemmen:
Gobo
Koning Griezel


Bekende liedjes van Frans van Dusschoten
- elektriciteit
- het stoomlied
- hup, daar is willem
- hallo meneer de uil


Prijzen en onderscheidingen
- Edison voor de lp “Liedjes uit de Fabeltjeskrant”.
- Gouden Televizierring samen met André van Duin voor het “Dag, dag, heerlijke lach” (1975).
- Winnaar (met Van Duin) van het TROS Gala van de Nederlandse plaat, in de categorie show/ revue (1976).
- Gouden platen voor de lp’s “Dag, dag heerlijke lach” en “Pretmachine” (1976).
- Productieprijs TROS (met Van Duin) in 1979.
- Platina Muziekcassette voor 36 voorgelezen sprookjes (1986).
- Ridder in de Orde van Oranje Nassau (1995).