Welkom bij de Andere van Duin PaginaHendrik GroenVanaf maandag 23 oktober zendt omroep Max de dramaserie Hendrik Groen uit in twaalf afleveringen op NPO 1.
De dramaserie die gebaseerd is op Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen

In een dagboek beschrijft Hendrik Groen zijn leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Hij mag dan wel oud zijn, hij is nog lang niet dood. Samen met enkele andere bewoners van het verzorgingstehuis richt hij de rebellenclub Omanido op: oud maar niet dood. Want, waarom zou het leven alleen nog moeten bestaan uit koffie drinken achter de geraniums en wachten op het einde?

Kees Hulst (Hendrik Groen), André van Duin (Evert), Olga Zuiderhoek (Eefje), Ad van Kempen (Antoine), Coby Timp (Grietje), Rob van Meeberg (Graeme),Dries Smits (Edward), Rick Nicolet (Ria), Nhung Dam (Anja Appelboom), Anne Lamsvelt (Coby de Roos), Rosa Reuten (directrice Stelwagen), Annemarie Prins en Nienke Sikkema (zusters Slothouwers), Tina de Bruin (Tine), Frits Lambrechts (meneer Hoogdalen)

Martin van Waardenberg schreef het script van de televisieserie.
De regie is in handen van Tim Oliehoek.
Hendrik Groen is een coproductie van BlazHoffski en Omroep MAX.

Omroep MAX, NPO 1 - 22.15 uur

Hendrik Groen – Kees Hulst
Hendrik was jarenlang het sympathieke en bevlogen hoofd van een lagere school. Hij is beschaafd, vriendelijk, heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is loyaal, minzaam en betrouwbaar. Hij is ingetogen, maar heeft een paar anarchistische trekjes. Tegen bureaucratie. Tegen gezeur, geneuzel en gebakken lucht. Hij is wel een beetje angstig en voorzichtig en wil eigenlijk graag iets minder braaf zijn. En dapperder. Soms, als het erop aankomt, stijgt hij boven zichzelf uit omwille van het goede doel.

Evert – André van Duin
Evert is weduwnaar die al 14 jaar in dezelfde aanleunwoning woont en een beetje bij het meubilair hoort. Evert is alcoholist, maar met een zeer opgewekte dronk. Hij praat niet graag over zichzelf en al helemaal niet over zijn kwalen en gebreken. Type binnenvetter. Tegelijkertijd is hij sociaal en zorgzaam en geïnteresseerd in mensen die hij aardig vindt. Dat uit hij op geheel eigen wijze: als een eeuwige brombeer. Hij heeft veel gevoel voor humor en maakt zijn grappen altijd raak en goed getimed.

Eefje – Olga Zuiderhoek
Eefje is een keurig verzorgde dame. Ze is beschaafd, maar heeft een guitige en ironische ondertoon met zelfspot. Ze is scherp, analytisch en is zo nu en dan een beetje vilein. Met veel gevoel voor kleine onderkoelde humor is ze bijna altijd in controle over zichzelf en de situatie waarin ze zich bevindt.

Grietje – Coby Timp
Grietje is een lief klein vogeltje. Een beetje schichtig, vertederend en doet geen vlieg kwaad. Het is een beetje een rommelig en warrig type, zowel in uiterlijk als in handelen. Ze is heel open en soms een beetje naïef, maar kan prachtig stralen als ze geniet. Helaas wordt Grietje steeds vergeetachtiger, hier is ze erg onzeker over. Maar ze neemt het leven zoals het komt en ziet altijd wel ergens weer een positieve kant aan.

Graeme – Rob van de Meeberg
Graeme is een echte jazzliefhebber, een intelligente man en is geïnteresseerd in van alles en nog wat. Hij is een lichtironische, nette, degelijke heer, vrij meegaand, maar kan ook op zijn strepen staan.

Edward – Dries Smits
Edward is grappig, lief, zorgzaam en heeft een spraakgebrek maar de Omanido vrienden kunnen hem prima verstaan.

Antoine & Ria – Ad van Kempen en Rick Nicolet
Antoine en Ria hebben vroeger een sterrenrestaurant gehad. Het zijn harde werkers en ze zijn zeer bescheiden. Het is één van de weinige echtparen in het tehuis. Ze zijn lief, enigszins goedgelovig, behulpzaam en experts op het gebied van eten en drinken.

Directrice Stelwagen – Rosa Reuten
Directrice Stelwagen is vilein, scherp, zakelijk, oneerlijk, machtsbelust en absoluut ongeschikt voor het leiden van een verzorgingstehuis. Tenminste, als je wilt dat de ouderen een beetje gelukkig zijn.

Anja Appelboom – Nhung Dam
Anja werkt bij het verzorgingstehuis en heeft het hart op de juiste plek. Ze is betrokken en wil graag goeddoen. Ze is zelfs bereid het risico op ontslag te nemen als ze daarmee de ouderen kan helpen.

Tine – Tina de Bruin
Tine is activiteitenbegeleidster van het verzorgingstehuis en is erg onzeker. Ze werkt zich steeds min of meer in de nesten en is snel in paniek. Ze is ongeschikt voor het werk dat ze moet doen, huilerig, overspannen en té precies, waardoor bijna alles mislukt.

Coby de Roos – Anne Lamsvel
Coby is de Dobermann van Directrice Stelwagen

"Hendrik Groen" (Aflevering 1 - Januari)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 23-10-2017

Kijkcijfers: 1.786.000 kijkers (kdh 11,4 % - madl: 32,3)

Hendrik gooit heel voorzichtig het roer een klein stukje om: hij begint aan zijn dagboek. Vriend Evert, brombeer, steun en toeverlaat, wil er eventueel wel uit voorlezen bij de begrafenis van Hendrik. Tot zijn schrik komt Hendrik erachter dat goudvissen en oliebollen geen goede combinatie vormen. Evert denkt daar anders over en experimenteert met roze koeken. In de conversatieruimte aan gespreksonderwerpen geen gebrek: kwaaltjes en ziektes, de koffie die te laat is, dode vissen, het beroerde weer. En de directrice is weer glimlachend op oorlogspad. Ook komt mevrouw Gans te overlijden, In de kamer komt er een nieuwe bewoner Eefje (Olga Zuiderhoek. Waar mee Hendrik Groen een goede klik heeft.


"Hendrik Groen" (Aflevering 2 - Februari)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 30-10-2017

Kijkcijfers: 1.626.000 kijkers (kdh 10,4 % - madl: 31,2)

Eefje moet haar plekje in het huis nog vinden. In de eetzaal ontstaat commotie over de zitplekken en onenigheid met de kok. Evert heeft ontstoken tenen maar zijn ogen zijn nog prima. Is Hendrik nou een beetje verliefd op Eefje? Het is Valentijnsdag en daar weet Evert wel raad mee. Als Eefje laat zien wat zij heeft meegenomen, zijn andere bewoners daar erg gecharmeerd van. Maar na een gezellige avond hangt er een brief van de directie, waar Edward zeer verbolgen over is. Daarom worden er plannen worden gesmeed. Het drankverbod en de avondklok zorgen ervoor dat de Omanido-club wordt opgericht. Het belooft zowaar nog leuk te worden!


"Hendrik Groen" (Aflevering 3 -Maart)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 6-11-2017

Kijkcijfers: 1.511.000 kijkers (kdh 9,6 % - madl: 28,0)

Graeme is de organisator van de eerste activiteit. Ondanks de donkere wolken zit de stemming er toch goed in. Bij thuiskomst blijkt niet iedereen zo enthousiast over het gemaakte uitje. Het huis blijkt nogal laag op de ranglijst van verzorg- en verpleeghuizen te staan: een schamele 998e plaats. Daar loopt de directrice niet mee te koop. Zij is sowieso nogal selectief in de informatieverstrekking, ook wanneer mevrouw Schaar zoek is. Het idee voor een kookclub wordt geopperd. Maar dan is er wel een keuken nodig.


"Hendrik Groen" (Aflevering 4 - April)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 13-11-2017

Kijkcijfers: 1.533.000 kijkers (kdh 9,8 % - madl: 28,2 )

Anja Appelboom kan het onderzoek naar de kwaliteit van het verzorgingshuis niet vinden. En hoe zit het eigenlijk met de Arbo voorschriften die voorkomen dat bewoners gebruik maken van de keuken? Wanneer Evert naar het ziekenhuis gaat ontfermt Hendrik zich over Mo, de hond van Evert. Uit dankbaarheid legt Mo een drol op de mat. Verder organiseert Hendrik het volgende succesvolle Omanido-uitje. Veel bewoners melden zich aan om lid te worden van de club, maar er is een ledenstop. Tijdens de prijs uitreiking van het klaverjas toernooi, overlijdt de heer Tuinman.


"Hendrik Groen" (Aflevering 5 - Mei)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 20-11-2017

Kijkcijfers: 1.530.000 kijkers (kdh 9,8 % - madl: 29,3)

Hendrik is gevallen in de douche, hij heeft gekneusde ribben en daardoor veel pijn. Gelukkig is de huisarts niet zuinig met pijnstillers.
Er verdwijnt steeds meer onder de pet bij directrice Stelwagen. De regelementen van het huis zijn volgens haar niet openbaar.
Is het nou Tai Chi of Thaise Mie? Evert zegt het verschil niet te kennen, maar dat verhoogt alleen maar de vreugde bij het Omanido-uitje. Gelukkig wordt het uitje alsnog smakelijk afgesloten.
De minst geliefde zuster, Coby de Roos, gaat toezicht houden op de naleving van het nieuw ingevoerde pestprotocol.
Evert moet met spoed naar het ziekenhuis. Bij thuiskomst heeft hij een paar tenen minder. Hij mocht ze helaas niet mee naar huis nemen. Een hartverwarmende surpriseparty van zijn vrienden verzacht het leed.
Grietje neemt Hendrik in vertrouwen. Ze is steeds vaker letterlijk en figuurlijk de weg kwijt.


"Hendrik Groen" (Aflevering 6 - Juni)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 27-11-2017

Kijkcijfers: 1.679.000 kijkers (kdh 10,7 % - madl: 30,1)

Stelwagen kondigt een verbouwing van het zorgcentrum aan, dat zaait paniek. Een aantal bewoners moeten worden ondergebracht bij verzorgingshuizen in de buurt. Er wordt opnieuw een heerlijk Omanido-uitje beleefd, zelfs al eindigt het in de sloot. En er is meer nattigheid: Hendrik moet aan de luiers en dat valt hem zwaar. Evert bekent dat hij spijbelt bij het ziekenhuis. En de Omanido-club krijgt er, ondanks de ledenstop, 2 nieuwe leden bij. Zij zorgen gelijk voor een smakelijk samenzijn.


"Hendrik Groen" (Aflevering 7 - July)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 4-12-2017

Kijkcijfers: 1.709.000 kijkers (kdh 10,9 % - madl: 31,2)

Evert moet terug naar het ziekenhuis. Op één been kun je niet staan, moet hij mismoedig constateren. Het nieuws moet Evert nog verwerken, maar zelfs een jenevertje helpt daar niet écht bij. De Omanido-club houdt de moed erin, dat is tenslotte het doel van de vereniging. Ze beleven een heerlijke dag op het water. Gezelligheid kent geen tijd, al denkt Stelwagen daar heel anders over. In de strijd tegen de betutteling, hebben Eefje en Hendrik de steun ingeroepen van oude vos Victor Vorstenbosch, tevens advocaat. Anja levert de benodigde interne documenten. Hendrik bezoekt zijn vrouw en heeft voor het eerst sinds hij zijn dagboek is begonnen een ‘writersblock’. Hij bestelt een scootmobiel, waarmee hij zijn bewegingsvrijheid wil herwinnen.

"Hendrik Groen" (Aflevering 8 - Augustus)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 11-12-2017

Kijkcijfers: 1.941.000 kijkers (kdh 12,4 % - madl: 32,4 )

Het leven huilt Evert toe, hij is niet zo eenvoudig uit de put te krijgen. Maar de leden van Omanido doen hun uiterste best. Er staan 2 prachtige uitjes op de planning die de bejaarde burger weer moed geven en kinderlijk blij maken. Hendrik geniet van ritjes met zijn nieuwe scootmobiel, zélfs in de stromende regen. Een flinke verkoudheid is het gevolg. De spanning stijgt in de strijd tegen de betutteling. Stelwagen is een niet te onderschatten tegenstander. De directrice schakelt een tegenstander uit, maar gelukkig zit het slachtoffer er niet al te erg mee.


"Hendrik Groen" (Aflevering 9 - September)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 18-12-2017

Kijkcijfers: 1.683.000 kijkers (kdh 10,7 % - madl: 30,6)

De jarige Job zelf gaat ondertussen enigszins tobbend door het leven: het oude hart klopt sneller voor Eefje, maar hoe moet hij haar dat duidelijk maken? Evert is niet te beroerd om zijn vriend met raad en daad bij te staan. Grietje jaagt haar spaarrekening erdoorheen, voordat ze niet meer weet wat een spaarrekening is. Ze laat de Omanido-leden ruimschoots meegenieten. Evert voelt zich gediscrimineerd: de cursus valpreventie is niet geschikt voor een eenbenige. Maar een zwembroek blijkt prima geschikt, die hij nodig heeft voor het volgende uitje. Er ontstaat een vervelende situatie tijdens het Omanido-uitje, dat zo volgens plan leek te gaan verlopen.


"Hendrik Groen" (Aflevering 10 Oktober)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 25-12-2017

Kijkcijfers: 1.682.000 kijkers (kdh 10,7 % - madl: 30,8)

De geriater praat Hendrik bij over de diverse pillen. Ze helpen alleen niet bij een gebroken hart. Dan heeft hij ook nog een aanvaring op straat.
Evert weet niet zo goed hoe hij zijn vriend moet opbeuren, maar dan is daar de reddende engel: Eefje zelf. En om de cirkel rond te maken is Hendrik zelf niet veel later ook de reddende engel.


"Hendrik Groen" (Aflevering 11 - November)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 1-1-2018

Kijkcijfers: 1.774.000 kijkers (kdh 11,2 % - madl: 28,6)

Hendrik bezoekt Eefje met regelmaat. Hij houdt haar hand vast, leest voor en biedt haar de troost van muziek. Hendrik vindt, op zijn beurt, steun bij Evert, die op zijn manier ook een goede mantelzorger is. Maar Evert heeft ook enige zorg over zichzelf; zitten daar nou weer zwarte stukken bij zijn tenen? Stelwagen blijft Stelwagen en regels zijn regels, maar Hendrik staat op en overtreft zichzelf. Hij kan trots zijn.


"Hendrik Groen" (Aflevering 12 - December)
Met André van Duin, Kees Hulst en Olga Zuiderhoek
Uitzenddatum: 8-1-2018

Kijkcijfers: 2.048.000 kijkers (kdh 13,0 % - madl: 38,7)

De één krijgt een parfummetje, de ander hulp bij de fruitvliegjes en voor de derde schenkt hij nog eens in. Zelf laat hij het hoofd graag doorwaaien op de scootmobiel. Veel te zeggen heeft hij niet. Oud en nieuw valt iets te vroeg, maar terwijl het vuurwerk knalt maakt Hendrik nieuwe plannen. Er moet ook in het nieuwe jaar iets van het leven gemaakt worden!