Welkom bij de Andere van Duin PaginaDe Grote Kleine Treinen Competitie
In het programma strijden 6 modeltreinbouwers met hun teams tegen elkaar.
Elke aflevering moet er -aan de hand van een thema- binnen enkele dagen een compleet nieuwe wereld gecreëerd worden.
De tijdsdruk, het samenwerken en het in elkaar schuiven van de verschillende onderdelen van de modelspoorbaan maken het elke aflevering weer spannend.
de lichtjes het, werken de technische onderdelen en blijft de trein rijden? Wie combineert creativiteit het beste met techniek?


De Grote Kleine Treinen Competitie is de Nederlandse variant van het succesvolle Britse format The Great Model Railway Challenge op Channel 5.
Met al 2 seizoenen en vele kijkers is het inmiddels een succesvol en geliefd programma op de Britse televisie.
Jong en oud zijn wekelijks gecharmeerd van de miniatuurwerelden die de deelnemers met veel precisie opbouwen.


De jury
Joyce van Diepen
Joyce werkt sinds haar afstuderen aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie als Production Designer mee aan diverse film- en tv-producties. Als vormgever voor film en tv bedenkt ze aan de hand van een scenario of een verhaal hoe de wereld op beeld eruit moet komen te zien. Ze heeft onder andere haar visie uitgevoerd voor succesvolle tv series zoals: Het Jaar van Fortuyn, BuZa en Penoza I & II. Joyce is een creatieve duizendpoot en werkt ook als interieurontwerper en met veel ambitie schrijft ze verhalen. Voor de jeugdfilm Sila, de slagersdochter schreef ze mee aan het scenario en voor de animatiefilm Vrije Vogel schreef ze niet alleen het scenario maar voerde ze ook de regie. .
Evan Daes
Evan begint zijn carrière bij de Belgische Spoorwegen. Inmiddels is hij een hoog aangeschreven en bekend modeltreinbouwer in Nederland, België, maar ook daarbuiten. Hij bouwt modelspoorbanen en diorama’s volgens verschillende thema’s en schalen en streeft er vooral naar om een realistische sfeer na te bouwen. Daes heeft met zijn eigen modelbanen op meerdere (inter)nationale modelexposities gestaan en mocht zich twee keer winnaar noemen van de award op On traXS, de modelexpositie van het Spoorwegmuseum in Utrecht.


Aflevering 1 - Uitzenddatum 15 oktober 2022

Thema:
Team Blauw, Oranje en Beige bijten het spits af en hebben ieder een beroemde treinreis gekozen om te laten zien op een baan van 3 bij 1,5 meter. André van Duin gaat samen met juryleden Evan Daes en Joyce van Diepen op zoek naar de beste modelspoorbaanbouwers van Nederland. Team beige, blauw en oranje bijten het spits af. Ieder team heeft een beroemde treinreis uitgekozen om vervolgens met een modelspoorbaan van 3 bij 1,5 meter indruk te kunnen maken op de jury.
Kijkcijfers: 875.000 kijkers - Gem. kijkers 1.751.000 Tot. - kijkers(kdh 5,4 % - madl: 18.3)


Aflevering 2 - Uitzenddatum 8 oktober 2022

Thema:Beroemde sprookjes
Beroemde sprookjes staan op het programma met als verplichte elementen: drie treinen tegelijkertijd op de baan en drie herkenbare momenten uit het sprookje visualiseren waar een trein langs of doorheen rijdt. Team Paars gaat voor Roodkapje, Team Groen wil graag Shrek op de treinbaan laten terugkomen en Team Geel heeft gekozen voor een mix van meerdere sprookjes. Voor deze drie teams is het de eerste keer dat ze een modelbaan in drie dagen moeten bouwen en de verschillen tussen de teams en hun werkwijze zijn groot: één team gaat naar huis. Kijkcijfers: 939.000 kijkers - Gem. kijkers 1.877.000 Tot. - kijkers(kdh 5,8 % - madl: 19.8)


Aflevering 3 - Uitzenddatum 14 oktober 2022

Thema: Nederland staat centraal.
De competitie gaat verder met vier teams. Nederland staat centraal. Verplichte elementen zijn een waterpartij met link naar de trein en twee nationale herkenbare dingen op de baan waarvan één station. De eerste schifting is een feit: de competitie gaat verder met vier teams. Nederland staat centraal. De verplichte elementen zijn een waterpartij met link naar de trein en twee nationale herkenbare dingen op de baan waarvan één station. De teams blijken heel dicht bij elkaar te liggen maar er moet ook een team naar huis. De jury staat voor een moeilijke beslissing.
Kijkcijfers: 951.000 kijkers - Gem. kijkers 1.877.000 Tot. - kijkers kdh 5,9 % - madl: 20,1


Aflevering 4 - Uitzenddatum 21 oktober 2022

Thema: Werk aan de Winkel
laat de totstandkoming van een product zien op een modelbaan waarin de trein een belangrijke rol speelt. Winnen is heel belangrijk want het team dat wint krijgt de volgende keer hulp van een professionele modelbaanbouwer. Dat kan een groot verschil maken. Bij de eindbeoordeling geeft de jury een dwingend advies mee aan de teams voor de halve finale. Gaan ze zich eraan houden?
Kijkcijfers: 1.011.000 kijkers - Gem. kijkers 1.900.000 Tot. - kijkers kdh 6,2 % - madl: 20,6
Aflevering 5 - Uitzenddatum Uitzenddatum 5 november 2022

Thema: Op vakantie in Europa
De halve finale. 'Op vakantie in Europa' door minimaal twee landen. Verwerk twee langere tunnels die de trein even laten verdwijnen, en laat de treinen op een spannende manier weer tevoorschijn komen. In de halve finale gaan de teams 'op vakantie in Europa' door minimaal twee landen. De opdracht luidt: verwerk twee langere tunnels die de trein 'even laten verdwijnen', en laat de treinen op een spannende manier weer tevoorschijn komen. Bij vakantie hoort de liefde: de teams worden uitgedaagd de liefde op de baan terug te laten zien op twee momenten. Gastjurylid Özcan Akyol kijkt en beoordeelt mee welke twee teams de finaleplek bemachtigen.
Kijkcijfers: 939.000 kijkers - Gem. kijkers 1.730.000 Tot. - kijkers kdh 5,8 % - madl: 20,1
Aflevering 6 - Uitzenddatum 12 november 2022

Thema: De vier Jaargetijden (finale)
Het wensenpakket van de jury voor de finale is flink en de lat ligt hoog voor de twee teams. Het thema is De vier jaargetijden. De jury wil graag twintig zelfgemaakte bomen en in ieder seizoen iets feestelijks op de baan. Daarnaast willen ze ieder teamlid met een persoonlijk verhaal terugzien op de modelbaan. Gastjurylid Wibi Soerjadi, zelf een verzamelaar van miniaturen, kijkt en beoordeelt mee. Wie wordt de winnaar van De Grote Kleine Treinencompetitie 2022?
Kijkcijfers: 857.000 kijkers - Gem. kijkers 1.824.000 Tot. - kijkers kdh 5,3 % - madl: 19,4